Amy Winehouse

"Amy Winehouse? Nee, komt me niet bekend voor" is een veel gemaakte opmerking in ons kikkerlandje. Als je dit in Engeland roept, vragen ze je onder welke steen je afgelopen tijd hebt gelegen. Het meisje met het hoge 'Drank, drugs en soul' gehalte is terug!
'Rehab' is de eerste single van het album, waarin ze wordt geadviseerd om een tijdje in een afkickkliniek door te brengen. Haar antwoord is simpel en luidt: "No, no, no!" Dit negeergedrag heeft te maken met haar provocerende karakter, maar ondertussen barst ze van ambitie. Dit alles is terug te horen op 'Back to Black', waarbij je je in de jaren 60 waant. Zo geeft ze oude jazz, blues en soul een nieuw impuls, maar het behoudt zijn traditie. Luister naar Candi Staton en je begrijpt wat ik bedoel. Liedjes waarbij relaties en bedrog centraal staan. 'Evidence' en 'I'm just a prisoner' zijn ongetwijfeld een inspiratiebron geweest voor Winehouse. Zo ook op het nieuwe album van haar. Puur uit het hart gezongen en waarbij alles gemeend is. De tweede single van het album heet 'You know, I'm no good' en laat bijvoorbeeld haar echte kwaadheid horen.
Na het luisteren van Amy Winehouse doe je de deur van de rokerige nachtclub achter je dicht en kun je je nauwelijks voorstellen dat we in 2007 leven.

Reacties