Mijn liedjes van 2008!

1. JOSÉ JAMES - PARK BENCH PEOPLE

Hij was de grote verrassing op North Sea Jazz 2008: José James. De zanger uit Minneapolis besloot vorig jaar zijn geluk in Engeland te gaan beproeven. Daar werd ie ontdekt door platenbaas en radio-dj Gilles Peterson. Hij bood James een platencontract aan met als resultaat "The Dreamer", een verwijzing naar Martin Luther King. Op deze debuutplaat wil hij afrekenen met vooroordelen: "Jazz is zo breed, Jimi Hendrix is ook jazz!". José James maakt de jazz eigentijds en interessant en heeft zijn lage, donkere en warme stem als belangrijkste wapen. Deze doet denken aan soulzangers als Gil Scott Heron en Terry Callier. Mijn nummer 1 van 2008 is... Park Bench People.

2. FLEET FOXES - HE DOESN'T KNOW WHY

Brian Wilson zal ongetwijfeld verbaasd gereageerd hebben toen ie luisterde naar het album van Fleet Foxes. Want dit vijftal uit Seattle kun je gerust de The Beach Boys van 2008 noemen. Andere inspiratiebronnen van Fleet Foxes zijn Neil Young, Love en Crosby, Stills, Nash & Young. Hoogtepunt van het album is het meesterlijke He doesn't know why.

3. GOTYE - LEARNALILGIVINALOVIN

Heeft Steve Winwood The Spencer Davis Group weer nieuw leven ingeblazen? Een vraag die me te binnen schoot tijdens het luisteren naar Learnalilgivinalovin. Ik zat ernaast. Het bleek nieuw te zijn (!) en te gaan om de Belgisch/Australische Wouter DeBacker. Een veelzijdig muzikant, want naast zijn eenmansband Gotye speelt ie bij indiepopband The Basics. Na het zien van zijn concert in Paradiso werd het duidelijk: dit is één van de beste platen van het jaar.

4. SHARON JONES & THE DAP-KINGS - 100 DAYS, 100 NIGHTS

Na haar fantastische optreden op North Sea Jazz 2008 kreeg ze het predikaat 'De vrouwelijke James Brown'. Een hele eer voor de nogal onbekende Sharon Jones. Ze zal wel balen, want haar begeleidingsband is misschien nog wel bekender dan Sharon Jones zelf. The Dap-Kings speelden namelijk al mee op hét soulalbum van vorig jaar; "Back to black" van Amy Winehouse. Toch mogen we Sharon Jones niet onderschatten. Ze is dan wel de 50 jaar gepasseerd, maar lijkt nu pas aan een tweede leven te beginnen. Als ze zo doorgaat zit er vast nog wel een grotere doorbraak in. Aan ervaring kan het niet liggen; in haar vorige leven zong ze bijvoorbeeld bij The Four Tops! Op nummer 4 in de eindejaarslijst: 100 days, 100 nights.

5. THE LAST SHADOW PUPPETS - THE AGE OF THE UNDERSTATEMENT

Met de toekomst van de Britse popmuziek zit het wel goed. Alles wat Alex Turner aanraakt verandert in goud. De zanger van The Arctic Monkeys vertrok deze zomer met Miles Kane van The Rascals naar het Franse platteland voor een nieuw project onder de naam: The Last Shadow Puppets. Het resultaat is een donkere, mysterieuze plaat met dromerige strijkers, in de stijl van Phil Spector en Scott Walker. De titelsong Age of The Understatement is een perfecte samenvatting van het album en qua opbouw subliem te noemen. Tevens een passende soundtrack voor een James Bond film.

6. DABY TOURÉ - KEBALUSO

Hij werd een paar jaar geleden ontdekt door Peter Gabriel en is intussen een internationale ster. Het is het verhaal van de Afrikaanse singer-songwriter Daby Toure, die opgroeide in Mali en Mauritanië en daarna naar Parijs verhuisde. "Stereo Spirit" is zijn tweede album dat werd uitgebracht op Real World, het platenlabel van Gabriel. In Kebaluso hoor je Daby op zijn best. Afrikaanse pop anno 2008.

7: ELBOW - ONE DAY LIKE THIS

Deze mannen uit Manchester worden al een beetje beschouwd als´de volgende Coldplay´. Net als de band van Chris Martin bracht ook Elbow dit jaar hun vierde album uit, getiteld "The Seldom Seen Kid". Het bombastische geluid van One day like this raakt me van begin tot eind. Tijdloos!

8: RAPHAEL SAADIQ - BIG EASY

Dit jaar schreef ik al meerdere keren over Raphael Saadiq. Onder meer na het zien van zijn optreden in Paradiso, ter promotie van zijn laatste plaat "The Way I See It". Dit album werd opgenomen in de studio van The Funk Brothers, de beroemde huisband van Motown. Het is dan ook niet toevallig dat het album de Motown Soul doet herleven. Op nummer 8 in mijn eindejaarslijst staat Big Easy.

9: AMADOU & MARIAM - COMPAGNON DE LA VIE
Na het succesvolle album "Dimanche a Bamako", geproduceerd door Manu Chao, kreeg het blinde duo uit Mali deze keer de hulp van producer Damon Albarn (ex-Blur). Hij produceerde "Welcome to Mali", met de nogal opvallende openingsplaat en tevens eerste single Sabali (nummer 52 in mijn eindlijst). Ik heb gekozen voor de albumtrack Compagnon de la vie.

10: DUFFY - MERCY
Nadat Amy Winehouse vorig jaar "No No No" zong, riep Duffy dit jaar "Yeah Yeah Yeah". De zangeres zingt het in Mercy, de single waarmee ze begin dit jaar debuteerde. Het is het absolute hoogtepunt van Duffy's eerste album "Rockferry", dat je kunt zien als een ode aan sixties soul.

Reacties