Muzikale reis door Mali

Mali heeft een enorm rijke muziekcultuur. Het West-Afrikaanse land geeft de toon aan met een keur aan meer en minder bekende artiesten, waaronder griots; geboren muzikanten en verhalenvertellers. De laatste jaren ontdek ik steeds meer muziek uit dit land. Daarbij merk je dat veel muzikanten vaker de link met westerse muziek opzoeken, maar toch hun 'roots' trouw blijven. Maar wie zijn dat eigenlijk? Een muzikale reis door Mali aan de hand van een zestal voorbeelden...

Rokia Traoré
Er zijn slechts twee woorden nodig om het nieuwe album van Rokia Traoré (foto) samen te vatten; boeiend en betoverend. Op Tchamantché hoor je Afrikaanse muziek met een warm blues gevoel. Hierbij kreeg ze hulp van Phil Brown, een bekende producer die gewerkt heeft met de Engelse band Talk Talk en reggae-ster Bob Marley. Luister hier naar Rokia's prachtige Dounia, de openingstrack van dat nieuwe album.

De Jimi Hendrix van Mali
Eén van de belangrijkste bespelers van de ngoni, een snaarinstrument, is Bassekou Kouyaté. Hij brengt een prachtig helder geluid, waarbij je bijna in een soort trans raakt. Althans, dat overkwam mij tijdens het luisteren naar Segu Blue, het album van de Malinees dat vorig jaar werd bekroond met een BBC World Music Award. Kort daarna volgde ook 'nog even' een optreden bij Jools Holland! Kouyaté is intussen een veelgevraagd muzikant. Zo speelde hij al mee op albums van Ali Farka Touré en Toumani Diabaté. Deze koraspeler is de volgende in onze muzikale reis door Mali.

Toumani Diabaté
In één van mijn vorige logs schreef ik al over Toumani Diabaté. Zo kon je hier lezen dat zangeres Björk vorig jaar nog met hem samenwerkte. Diabaté is de meester van de kora, een snaarinstrument (met maar liefst 21 snaren!) dat tot de harpen wordt gerekend. Hoe hij het instrument bespeelt, laat hij hier zien. Een album waar ik zeer enthousiast over ben is Boulevard De L'independance, dat hij in 2006 opnam met zijn Symmetric Orchestra.

Habib Koité & Bamada
In 2007 verscheen Afriki, een akoestisch album met westerse invloeden, opgenomen met Bamada, zijn vaste begeleidingsband.

De Zwarte Elvis
Na Rokia, alweer iemand uit de familie Traoré; Boubakar Traoré. Hij wordt ook wel 'de Zwarte Elvis Presley' genoemd en staat intussen in het rijtje van legendarische Malinese muzikanten, samen met Salif Keita en, de in 2006 overleden, Ali Farka Farka Touré. Een paar jaar geleden verscheen er een film over het leven van Boubakar Traoré. In Je chanterai pour toi zie je hoe hij opgroeit in Mali en daarna vanwege een staatsgreep in eigen land naar Parijs vertrekt. Om een idee te krijgen, kun je hier een gedeelte uit die documentaire bekijken.

Tinariwen
Tot slot, één van de jongste groepen uit Mali: Tinariwen. Luister hier naar hun woestijnblues die soms dreigend is, en bovenal broeierig en loom klinkt.

Reacties