Africa Rising!


Deze maand krijg je bij het tijdschrift Mojo een cd vol met Afrikaanse muziek, onder de noemer Africa Rising. In totaal dertien zogenoemde 'essential mindblowing summer grooves', waaronder twee gloednieuwe tracks van Tinariwen en Bassekou Kouyate, beide uit Mali.

Eerstgenoemde band werd drie jaar geleden terecht door werkelijk alles en iedereen de hemel in geprezen, vanwege hun album Amam iman: water is life. Een sfeervolle en vooral mysterieuze bluesplaat. Ook binnen de popmuziek bracht dit album wat teweeg. De band uit de Sahara vormde, volgens Coldplay-frontman Chris Martin, een grote inspiratiebron
voor hun recente album Viva La Vida. Luister hier naar de nieuwe track 'Tenhert'. Het hele album is te checken op de 3Voor12 Luisterpaal.

De andere nieuwe track is van Bassekou Kouyate, die intussen door het leven gaat als "De Jimi Hendrix van Mali''. Hij bespeelt de ngoni, een snaarinstrument waarvan je bijna in een soort trans raakt. Hij gaf ooit een fantastisch optreden bij Jools Holland en dat zag er zo uit. In september ligt I speak fula, Kouyate's nieuwe album, in de winkel.

Op Africa Rising staan verder beroemde Afrikaanse artiesten als Oumou Sangare, Tony Allen (ex-drummer van Fela Kuti) en Toumani Diabate. Maar er is ook aandacht voor nieuw talent waarvan Staff Benda Bilili uit Congo de nieuwste sensatie is. Kortom, koop deze maand Mojo en ontdek Afrika! Je zult er geen spijt van krijgen.

Reacties