Bossa Nova: The Legends

De Bossa Nova bestaat vijftig jaar. Dat werd zowel vorig jaar als dit jaar in verschillende landen gevierd. Zo verschenen er veel heruitgaven van diverse Bossa Nova classics. Het genre, dat "een nieuwe tendens" betekent, is een mix van samba en jazz. Een aantal invloedrijke en interessante Braziliaanse artiesten van de afgelopen 50 jaar.

Antonio Carlos Jobim
De componist van 50 Bossa Nova klassiekers, waaronder het wereldberoemde 'The girl from Ipanema', volgens verschillende bronnen het meest opgenomen liedje na 'Yesterday' van The Beatles. Jobim vormde een team met schrijver en dichter Vinicius de Moraes. Tal van artiesten zongen (en zingen nog steeds) liedjes van het beroemde duo Jobim-de Moraes. In Rio de Janeiro is de luchthaven naar Jobim vernoemd: Antonio Carlos Jobim International Airport.

Joao Gilberto
Joao Gilberto bracht de liedjes van Jobim naar een groot internationaal publiek. Hij gaf de songs, na jaren studie, een nieuwe interpretatie en ritme. Zo ook het beroemde 'Desafinado'. Gilberto wordt daarom de eigenlijke uitvinder van de Bossa Nova-stijl genoemd. Gilberto schreef ook eigen liedjes zoals 'Bim Bom', dat gezien wordt als het eerste officiele Bossa Nova-nummer. Miles Davis zei ooit over Joao Gilberto: "He could read a newspaper and sound good".

Elis Regina
Regina streed haar hele leven voor de rechten van musici. Qua stem, intensiteit en vanwege haar levenseinde wordt ze vergeleken met Janis Joplin. Regina overleed op 36-jarige leeftijd aan een overdosis cocaine, slaapmiddelen en alcohol. Alle drie de kinderen zijn muzikant geworden. Dochter Maria Rita is de laatste jaren een succesvol zangeres en houdt daarmee de Bossa Nova in leven.

Milton Nascimento
Eén van de iconen van de Braziliaanse muziek. Nascimento werkte met veel artiesten buiten Brazilie samen. In 1976, op zijn album Milton, doen Wayne Shorter en Herbie Hancock mee. En ook neemt ie platen op met Paul Simon, Pat Metheny, Duran Duran en James Taylor. Het album Clube da Esquina uit 1972 wordt min of meer gezien als zijn beroemdste werk. Daarop het geweldige 'Tudo o que voce podia ser'.
Sergio Mendes
Klassiek pianist die nog steeds erg actief is in de muziek. Werkte op jonge leeftijd met saxofonist Cannonball Adderley en Antonio Carlos Jobim. Later ook met Stevie Wonder en nieuwe bands als Black Eyed Peas. Mendes werd wereldberoemd vanwege zijn versie van 'Mas que nada', geschreven door Jorge Ben Jor.

Jorge Ben Jor
Zijn eerste artiestennaam was Jorge Ben. Later werd dit Jorge Ben Jor. Het zou een reactie zijn op een incident, waarbij een aantal royalties per ongeluk naar de Amerikaanse jazzgitarist George Benson gingen. Luistertip: Jorge Ben Jor - Taj Mahal

Gilberto Gil
Zanger en componist, en tevens voormalig Minister van Cultuur van Brazilie. Gil stond bekend vanwege zijn sociaal-kritische teksten. Dit werd door het militaire bewind in de jaren 60 gezien als "subversief", met als gevolg dat ie een tijdlang gevangen werd gezet. In de jaren 80 nam Gil, samen met Jimmy Cliff, een Portugese versie op van 'No woman, no cry'.

Astrud Gilberto
De zangeres van 'The girl from Ipanema'. Creed Taylor, de producer van dit nummer had het gevoel dat dit een hit kon worden. Maar dan zou het liedje wel wat Engelse tekst moeten krijgen, naast de Portugese tekst van Joao Gilberto. Gelukkig was Astrud, destijds de vrouw van Joao, aanwezig in de studio. Zonder enige ervaring als zangeres mocht ze het liedje spreek-zingen. Het bleek goed uit te pakken: er werden miljoenen exemplaren verkocht.

Extra Bossa Nova luistertips:
The Ipanemas - Um Novo Amour Chegou (live@Paradiso)
Caetano Veloso - Sozinho (Ao Vivo)
Marcos Valle - Live @ Blue Note Tokyo
Vanessa da Mata feat. Ben Harper - Boa Sorte
Seu Jorge - Burguesinha
Arthur Verocai - Pela Sombras
Joyce - Feminina
Tenorio Jr. - Nebulosa
Zuco 103 - Nunca Mais
Elza Soares - Bambino

Reacties